Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Dressuursport en het paardenlichaam
Prijs: € 75.00 incl. 21% BTW
Terug naar cursusoverzicht

Beschrijving

Wat is de ideale dressuurhouding?
Waarom rijden we een paard "aan de teugel"?
Wat zijn kwa bouw de sterke en zwakke punten van een paard?
Welke spiergroepen zijn goed of minder goed ontwikkeld?
Hoe beweegt een paard?
Wat gebeurt er als we op de rug van een paard gaan zitten?

Algemeen
In deze 6 uur durende cursus (waarvan 3 uur praktijk) krijg je inzicht in de bouw en het spiertechnisch functioneren van het paard.

Inhoud
Tegenwoordig beoefenen ruiters dressuur met allerlei paardenrassen. Karakter en bouw maken echter dat niet elk ras geschikt is voor deze sport. Bovendien komen ook bij dressuurgefokte rassen paarden voor die niet ideaal gebouwd zijn voor dressuur. Welk ras en welke bouw zijn ideaal en welke spieroefeningen kunnen een niet-ideale bouw compenseren? 

Je leert welke bouw ideaal is en welke rek- en strekoefeningen een niet-ideaal gebouwd paard kunnen helpen. Er wordt uitgelegd wat er met de paardenrug gebeurt als we er op gaan zitten en welke spiergroepen goed getraind moeten zijn bij een 'in aanleuning gaand paard'. Je leert hoe u kunt zien of bepaalde spiergroepen wel of niet goed getraind zijn en welke spiergroepen van belang zijn voor een bepaalde oefening.

Enkele onderwerpen:
- Bouw skelet
- Afwijkende bouw van het skelet
- Spieren
- Beoordeling paarden
- Demonstratie met beschilderd paard

Tijdens deze cursus leer je wat de 'dressuurhouding' inhoudt en waarom we deze houding nastreven. Na het volgen van deze cursus kun je jouw paard beoordelen op zijn sterke en minder sterke punten op het gebied van bouw en bespiering in relatie tot de dressuursport. Hierdoor leer je het lichaam van je paard te begrijpen en kun je jouw training hierop aanpassen.

Voor wie
Deze cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in het "hoe en waarom" van de dressuursport. Met name instructeurs en doelgerichte dressuurruiters zullen veel nut ervaren van deze cursus. Maar ook voor dierenartsen, dierfysiotherapeuten, studenten en andere geïnteresseerden vormt deze cursus een verrassende link tussen de anatomie (bouw) van het paard en de toegepaste sport.

Deelnemers die hun paard op Manege de Fruithof hebben staan kunnen hun paard tijdens de cursus laten beoordelen. Voor de snelle inschrijver bestaat er de mogelijkheid dat je paard beschilderd wordt en dat je mag voorrijden of dat je paard voorgereden wordt. Wil je daarvan gebruik maken, stuur dan een e-mail via de contactpagina, dan word je verder ingelicht over de mogelijkheden.

Prijs
Bij 12 deelnemers kost de cursus €75,- p.p, bij 15 deelnemers €65,- p.p. Maximaal 20 deelnemers. Bij minder dan 12 deelnemers gaat de cursus niet door.

De cursus is inclusief een lunch.
datum tijd locatie plaatsen
27 december 2013 10:00 - 17:00 uur HETEREN Open Inschrijven
Ontwerp door ISQ