Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Wetenswaardigheden over het gebit

Tanden

In iedere kaak zijn twee rijen snijtanden aanwezig die elk bestaan uit 2 binnenste, 2 middelste en 2 buitenste snijtanden. De 2 binnenste snijtanden zijn de tanden die helemaal in het midden staan, de 2 buitenste snijtanden grenzen aan het tandeloze gedeelte, de lagen. De binnenste snijtand is bij de geboorte aanwezig of komt in de eerste 2 maanden door. De middelste en buitenste komen door op respectievelijk 2 en 6 maanden. Ze wisselen op respectievelijk 2,5, 3,5 en 4,5 jaar.


Kiezen

Het paard heeft 4 rijen kiezen, een rechter en een linker rij in de bovenkaak en hetzelfde geldt voor de onderkaak. De eerste drie kiezen van elke rij hebben een melkkies als voorganger, de achterste drie kiezen hebben dat niet. De 3 melkkiezen zijn bij de geboorte aanwezig. De eerste twee wisselen op 3-jarige leeftijd, de 3e op 4,5 jaar. De blijvende kiezen komen door op 1, 2 en 4,5 jaar.


Haaktanden

Bij het volwassen mannelijke dier zitten er in het tandenloze gedeelte de haaktanden of hengstentanden. Zowel boven als onder, twee in iedere kaak. Ruinen hebben deze ook, al zijn ze wel kleiner als ze vroeg geruind zijn. Sommige merries hebben ook kleine haaktanden. Deze haaktanden komen door op een leeftijd van 3,5 - 4 jaar en zijn uitgegroeid op 4,5 -5 jaar.


Wolfskiezen

Wolfskiezen zijn rudimentaire eerste kiezen, deze zitten dan nog voor de eerste kies in het tandenloze gedeelte. De wolfskiesjes kunnen tijdens de eerste zes levensmaanden doorkomen en vallen meestal weer uit met het wisselen van de achterliggende melkkies (3 jaar). Als ze niet uit vallen, dan kunnen ze voor onbepaalde tijd blijven zitten en voor veel problemen en ongemak met het bit zorgen.

Ziekten van de mond

Problemen met wisselen komt nogal eens voor. Als een melkkies bijvoorbeeld niet uitvalt, maar op de permanente kies blijft zitten, spreken we van doppen op de kiezen. Je merkt dan dat het paard moeite heeft met eten en de doppen moeten er dan met een tang afgehaald worden. Zoals hiervoor al genoemd is zullen persisterende wolfskiesjes ook voor problemen kunnen zorgen bij het rijden. Deze wolfskiesjes kunnen door een dierenarts eenvoudig verwijderd worden. Ook haken op de kiezen kunnen voor veel ongemak zorgen en het is dan ook verstandig om het gebit jaarlijks te laten controleren en behandelen door een dierenarts of erkende gebitsverzorger. Let er op dat iedereen zich paardentandarts mag noemen, aangezien dit geen beschermde titel is. Feitelijk is alleen een dierenarts die aanvullende opleidingen gedaan heeft een paardentandarts. Er zijn echter wel degelijke opleidingen tot gebitsverzorger. Zeer vooraanstaande opleidingen worden gegeven in Idaho en in Engeland. "Gebitsverzorgers" die alleen een rasp langs de tanden halen, zijn in veel gevallen niet goed bezig. Voor een gedegen onderzoek en een goede behandeling is het noodzakelijk dat de gehele mondholte afgevoeld wordt en dat kan alleen als er een mondsperder geplaatst is. Tevens kunnen problemen op de achterste kiezen eigenlijk niet goed behandeld worden als het dier niet gesedeerd is. Als de problemen op de achterste kiezen niet goed aangepakt kunnen worden, kun je de gehele behandeling net zo goed niet doen, aangezien het paard het meest last heeft van problemen die zich achter in de mond bevinden. Tijdens het wisselen van de voortanden kan het slijmvlies er om heen opgezet raken, wat dan een hangend rooster genoemd wordt als het het gehemelte betreft. Deze zwelling gaat vanzelf over. Tandvleesontstekingen kunnen ook veroorzaakt worden door tandplak en tandsteen. Tandplak en tandsteen kunnen verwijderd worden tijdens de periodieke behandeling.

Geplaatst op 01 oktober 2009 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ