Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Staart en maneneczeem
Staart- en maneneczeem is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door het speeksel van een klein mugje (een knut). Paarden die last hebben van staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van die knut. Die allergie geeft jeuk waardoor het paard gaat scheuren met wondjes als gevolg. De korstjes van die wondjes geven ook weer jeuk waardoor de schade groter en groter wordt. Deze aandoening is niet te genezen maar wel te voorkomen. De vicieuze cirkel is te doorbreken door:
1. de knut weg te houden bij het paard
2. de jeuk weg te nemen
3. de wonden te verzorgen.

Ad 1) De knutten vliegen niet na 10 uur 's ochtends en voor 4 uur 's middags , dus dan kunnen de dieren buiten zijn, de rest van de dag moeten ze op stal staan. De knutten hebben geen horloge om, dus op donkere dagen kunnen ze ook later of eerder vliegen. Bovengenoemde tijden zijn richttijden. Ook kunnen de mugjes weggehouden worden door het paard in te pakken met een speciale vliegendeken.

Ad 2) De jeuk kan weggenomen worden met medicijnen en zalfjes. Vraag hiervoor advies bij uw dierenarts. De huid vooral vettig houden, soms zijn corticosteroïdhoudende zalfjes of medicijnen nodig.

Ad 3) Wondjes kunnen sneller herstellen met goede wondzalven. Vraag hiervoor advies bij uw dierenarts.

Geplaatst op 27 mei 2008 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ