Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Maagzweren
Maagzweren komen heel erg veel voor. 90% van alle renpaarden heeft het en 60% van de ‘gewone' paarden. Zo'n zweer komt doordat het maagzuur de maagwand aantast.

Oorzaken:
Maagzuur is nodig voor de vertering en het speeksel zorgt er voor dat het te veel aan maagzuur geneutraliseerd wordt. Als er echter te weinig gekauwd wordt, wordt er te weinig speeksel geproduceerd. Tegenwoordig kauwen de meeste paarden te weinig. Dit komt doordat wij in verhouding veel krachtvoer geven, waardoor ze minder ruwvoer hoeven op te nemen. Tevens geven wij het ruwvoer in te grote porties, waardoor grote delen van de dag geen speeksel aangemaakt wordt.

Een andere oorzaak van verhoogde maagzuur produktie is stress. Doordat veel paarden niet in hun natuurlijke behoefte kunnen voorzien (bewegingsdier, sociaal dier, eten 12-16 uur per dag, vluchtdier) en doordat het dier op een manier gehouden wordt die niet goed aansluit bij de natuurlijke behoefte hebben veel paarden innerlijke stress. Maar ook ziekte, transport, andere stal en spenen kunnen leiden tot stress. Soms uit zich dat in stalondeugden zoals kribbebijten, luchtzuigen en weven, maar soms uit het zich alleen in de vorming van meer maagzuur. 

Verschijnselen:
Paarden die aan een maagzweer lijden eten vaak slecht, vermageren, kunnen depressief worden en trekken zich vaak terug na het eten met lichte koliekverschijnselen, doordat de zweer dan zeer doet. Paarden met maagzweren kunnen tijdens het werk niet goed in de lengte inbuigen. Dit komt doordat de zweer dan op spanning komt te staan. De diagnose kan bevestigd worden met een endoscopie, waarbij er met een slangetje in de maag gekeken wordt. 

Behandeling:
Nerveuze paarden en paarden die anderszins verdacht worden van het hebben van een maagzweer moeten in eerste instantie van hun stress afgeholpen worden en het eetpatroon moet aangepast worden, vaak kleine beetjes ruwvoer. Daarbij zouden ze in ieder geval een maagbeschermer toegediend moeten krijgen en in sommige gevallen is een maagzuurremmer geïndiceerd. Paarden die van nature gestresst zijn kunnen het beste preventief maagbeschermers krijgen, dit is vele malen goedkoper dan de behandeling of de gevolgen van een maagzweer zelf.

Geplaatst op 07 december 2008 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ