Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Schimmel

Oorzaak:

Schimmel komt veel voor en wordt ook wel ‘ringworm' of ‘gulden- en rijksdaalderschurft' genoemd. Het is echter geen worm en schurft wordt veroorzaakt door mijten, dus die termen zijn erg verwarrend. De term ‘rijksdaalder' slaat op het feit dat schimmel ronde, grijze en kale plekken vormt. Schimmel is besmettelijk, ook voor de mens, daarom is het van groot belang dat schimmel goed behandeld wordt. Schimmel is overal aanwezig, maar komt vaak pas te voorschijn als de weerstand van het paard verlaagd is, zoals bij ziekte of stress.


Ziekteverschijnselen:

Een schimmelinfectie begint vaak met kleine bultjes met opstaande haren. Later verdwijnen de bultjes en worden het kale ronde plekken, die vanuit het midden weer genezen. Er is geen jeuk, tenzij de huid anderszins beschadigd is. Vocht en inwrijving zijn nodig om een schimmel aan te laten slaan, dus daarom zien we schimmel vaak op plaatsen onder het harnachement.


Behandeling:

Het paard en alle borstels en dekens moeten gewassen worden met een schimmeldodend middel. Dit moet minstens drie keer gebeuren met een tussentijd van 4 dagen. Deze herhaling is nodig omdat het schimmeldodende middel alleen de actieve schimmels dood en niet de sporen die al op het lichaam zitten. De sporen zijn te beschouwen als het ‘nageslacht' van de schimmel. Ook de stal zou eigenlijk ontsmet moeten worden met soda en 5% formaline.


Preventie:

Aangezien schimmel overal voorkomt kan schimmel eigenlijk alleen met een enting voorkomen worden. Verder kan men wel de besmettingsdruk zo laag mogelijk maken, door geen borstels en dekens van anderen te gebruiken.

Geplaatst op 01 februari 2009 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ