Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Schurftmijten

In de winter zoeken schurftmijten een lekker warm plekje en het is lekker warm in het lange behang van o.a. Tinkers en Friezen. Deze rassen zijn dan ook vaak besmet met schurftmijten. Een paard dat staat te stampen op stal en lang behang heeft, heeft bijna altijd last van schurftmijten! Shurftmijten maken wondjes, waaruit zich weer mok kan ontwikkelen. Daarom wordt geadviseerd om deze rassen in de wintermaanden preventief iedere maand met een schurftdodend middel te wassen.

Mijten zijn hele kleine beestjes die zich voeden met huid of huidschilfers, afhankelijk van het soort mijt waar we mee te maken hebben. De belangrijkste en meest voorkomende mijt is de onderbeenschurftmijt (Chorioptes). Deze mijt graaft zich in in de huid en veroorzaakt veel jeuk. Vooral de huid van de benen waar veel behang aan zit is erg geliefd. Daar is het lekker warm, waardoor de mijten zich op hun gemak voelen.

De paarden stampen met hun benen of bijten aan hun benen. De ziekte kan bevestigd worden door een huidafkrabsel te laten onderzoeken door een dierenarts. Andere mijten zijn Sarcoptes en Psorioptes. Deze mijten geven eerst doffe haren en kale grijzige plekken op vooral hoofd en rest lichaam. Er ontstaan met etterig vocht gevulde blaasjes die later opdrogen tot korsten. Als behandeling moet er gewassen worden met een shampoo tegen ectoparasieten, of er kan gesmeerd worden met zalven met ivermectie. Vraag hier naar bij uw dierenarts. Na één week moet de behandeling herhaald worden.

Geplaatst op 01 februari 2009 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ