Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Hoefbevangenheid
 

Het voorjaar is weer hét moment waarop paarden hoefbevangen kunnen raken. Hoe komt dit?


De oorzaak is nog niet helemaal bekend, maar het is een verstoring van het stofwisselingsevenwicht, waarbij de bloedvoorziening van de hoef ontregeld wordt. Dit kan komen door:

* acute verteringsstoornissen

* opname van afbraakprodukten uit de baarmoeder bij het aan de nageboorte staan

* bacteriële ziekten (bv. uierontsteking)

* geneesmiddelen (corticosteroïden)


Bij alle oorzaken is het mechanisme te omschrijven als het in circulatie komen van toxinen (gifprodukten). Ik zal het eerste punt, acute verteringsstoornissen, nader uitleggen. Een verteringsstoornis kan bijvoorbeeld ontstaan door het eten van jong gras. Hierin zitten veel suikers en eiwitten. Dit hoge gehalte aan suikers komt in de darmen terecht, waar de bacteriën het om moeten zetten in stoffen die opgenomen kunnen worden in het lichaam om te verbranden o.a. voor energie. Als er nu veel suiker aangeboden wordt, zullen de bacteriën die suiker om moeten zetten in aantal stijgen, waardoor het evenwicht in het aantal bacteriën in de darm verstoord raakt. De bacteriën die suiker afbreken produceren hierbij gas, waardoor er nu heel veel gasontwikkeling plaatsvindt. Dit gas zorgt er voor dat de darmwand onder spanning komt te staan. Als de darmwand onder een hele hoge spanning komt te staan, dan kan is er niet genoeg plaats meer voor de bloeddoorstroming in de darmwand, waardoor er te weinig zuurstof in dat deel van de darm komt. Zuurstof is nodig voor de omzettingen tot glucose. Glucose is nodig voor de energiestofwisseling. Als glucose niet meer gemaakt kan worden, gaat het lichaam een andere stof aanmaken, zodat ze toch nog hieruit energie kan halen. Deze stof heet lactaat. Lactaat is in grote hoeveelheden giftig voor het lichaam. Het lichaam gaat zich daar tegen beschermen door de vaten in de uiteinden van het lichaam, benen en huid, nauwer te maken, zodat het bloed eerder door de lever komt om te ontgiften. De bloedvaten in de hoeven gaan dus dicht. Hierdoor stroomt er nog maar heel weinig bloed door de vaten, waardoor stolling in het bloedvat op kan treden. Maar nu worden er ook geen voedingsstoffen meer aangevoerd via het bloed naar de hoeven. Het gevolg hiervan is dat door een tekort aan osmotisch actieve stoffen in de bloedbaan, vocht uittreedt in het weefsel rondom de bloedvaten. Dit heet oedeem. Het gevolg van dit oedeem is dat de verbinding, waarmee de hoef aan het bot vastzit loslaat, waardoor de hoef los komt te zitten en het paard, door het gewicht van hemzelf, verder naar beneden zakt. De toon van de hoef kan in erge gevallen van de grond komen, het paard ontlast de toon en staat dus met de voorbenen naar voren en de achterbenen onder het lichaam, zodat zoveel mogelijk gewicht op de achterbenen komt en zo de pijnlijke voorbenen ontlast worden.


Een ander gevolg van de hoge spanning op de darmwand is het dood gaan van de darmwand. Dit komt ook door het zuurstof- en voedselgebrek. Hierdoor kan de darmwand zijn functie, de darminhoud gescheiden houden van de bloedstroom, niet meer vervullen en kunnen bacteriën, of delen van bacteriën, in de circulatie komen. Ook hiertegen wil het lichaam zich beschermen met het nauwer maken van de bloedvaten.


Bij het aan de nageboorte staan, zijn er veel bacteriën in de baarmoeder aanwezig, die in de circulatie terecht kunnen komen. Hierna volgt het zelfde mechanisme als hierboven beschreven staat. Het zelfde geldt voor een uierontsteking. De werking van corticosteroïden is vaatvernauwing.


Als therapie moeten pijnstillers gegeven worden in combinatie met afstappen. Hierdoor kan het oedeem verdwijnen. Ook moeten natte verbanden aangelegd worden. Hierdoor zal het gaan broeien in de hoef, waardoor de bloeddoorstroming vergroot kan worden. Natuurlijk moeten bacteriële overgroei en ontstekingen bestreden worden. Trouwens een andere oorzaak van bacteriële overgroei kan zijn zandopname. Hierdoor kan het maagdarmkanaal stil komen te liggen, waardoor ook bepaalde bacteriële de overhand kunnen krijgen.


Op http://www.hoefnatuurlijk.nl/problemen/index.htm wordt de prognose voor iedere dag weergegeven wat betreft het suikergehalte van het gras.

Geplaatst op 19 april 2009 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ