Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Tetanus en afrastering

Nu de paarden weer de wei in gaan is het een goed moment om de afrastering goed te controleren en de vaccinatiestatus van tetanus te bekijken.

De tetanusbacterie komt overal voor en treedt vooral het lichaam binnen bij diepe steekwonden, die opgelopen kunnen worden als paarden zich aan hekken of prikkeldraad verwonden. Het is dus van belang om na de winter de afrastering goed na te lopen op uitstekende scherpe punten. 

Oorzaak en symptomen
Tetanus wordt veroorzaakt door de toxine (gifstof) die de tetanusbacterie (Clostridium tetani) produceert. Deze bacterie komt overal voor en komt het lichaam binnen via wondjes. Voor het overbrengen van een zenuwimpuls moet de prikkel van zenuwcel op zenuwcel overgebracht worden. Een bepaald stofje zorgt voor deze prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen en een ander stofje (antistofje) remt deze prikkeloverdracht weer, om te voorkomen dat het betreffende orgaan of spier in een kramptoestand geraakt. De toxine van de tetanusbacterie remt de afgifte van het antistofje in spiercellen, waardoor de zenuwprikkel niet afgeremd wordt en de spier in een kramptoestand geraakt. Hierdoor wordt het gehele paard zo stijf als een hobbelpaard en omdat ook de kaakspieren in en kramptoestand verkeren wordt deze aandoening ook wel ‘kaakklem' of ‘klem' genoemd.

Behandeling
Bij opwinding verergert het ziektebeeld. De zieke dieren moeten in een donkere rustige ruimte gebracht worden, waarbij ze het beste in een soort broek opgehangen kunnen worden. Als de dieren namelijk komen te liggen kunnen ze niet meer opstaan terwijl ze dat wel blijven proberen en dat levert weer stress op. Met goede verzorging kunnen paarden het eventueel overleven. Er kan goed tegen gevaccineerd worden, deze vaccinatie moet na een goede basisvaccinatie minimaal 1x in de 2 jaar plaatsvinden.

Geplaatst op 19 april 2009 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ