Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Verkoudheid

Verkoudheid

Oorzaken:

Als oorzaken kunnen virussen en prikkelende stoffen zoals rook, stof, gassen en dampen (w.o. ammoniak) aangewezen worden. Influenza en Rhinopneumonie zijn virussen die een ernstige verkoudheid kunnen veroorzaken, andere virussen (w.o. het rheovirus) veroorzaken een milde verkoudheid.


Ziekteverschijnselen:

Een verkoudheid geeft een ontsteking van het slijmvlies van de neus, keel of luchtpijp en is te herkennen aan snuiven, hoesten, proesten, neusuitvloeiing (helder of met pus), rood slijmvlies en evt bloed. Als een virus de oorzaak is, heeft het dier vaak ook koorts en dikke benen. Als het dier hoest zit de ontsteking dieper in de luchtwegen, voorbij de eerste hoestreceptoren. Een gezond paard hoort NIET te hoesten.


Complicaties:

Als bacteriën mee gaan doen kan het paard een aantal dagen later weer koorts krijgen of blijft de koorts gedurende meerdere dagen aanwezig. Het paard is dan duidelijk ziek, eet niet, is sloom en hoest veel.  Zie ontsteking van de luchtpijp en bronchiën *). Een andere complicatie kan ontstaan als de ontsteking ook doordringt in het slijmvlies van de nevenholtes*). Ook het chronisch worden van een verkoudheid is een ernstige complicatie (dampig paard).


Behandeling:

Als er nog geen complicaties opgetreden zijn kan een neusvliesontsteking behandeld worden door de oorzaak weg te nemen, dus door de prikkelende stoffen te verwijderen, het paard in een frisse stal of buiten te zetten, het paard van de grond te voeren, slijmoplossende middelen (sputolysin®)te geven en het paard gepaste rustige beweging te geven. Tevens moet het paard regelmatig getemperatuurd worden om complicaties snel in de gaten te krijgen. Als er zich complicaties voordoen moet een dierenarts ingeschakeld worden. Een paard dat een virale verkoudheid heeft (koorts) mag geen arbeid verrichten en als het paard verdacht wordt van een Influenzabesmetting mag het paard gedurende langere tijd niet werken, want Influenza kan ook het hart beschadigen.


Preventie:

Voor de preventie van deze aandoening moeten de paarden een goede algehele weerstand hebben. De paarden moeten in een frisse stal staan die regelmatig uitgemest wordt. Paarden die gevoelig zijn op de luchtwegen kunnen foenegriek bijgevoerd krijgen om het slijm wat meer op te lossen en moeten regelmatig beweging krijgen. Paarden kunnen gevaccineerd worden tegen Influenza en Rhinopneumonie.

Geplaatst op 20 augustus 2009 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ