Cursuscentrum
Algemene informatieCursussenNieuwsDierenartsLocatie en routeCadeaubonnenLinksContact
Hitteshock
 

Hitteshock


Oorzaken:

Hitteshock kan in een aantal uur ontstaan als het paard geen schaduw heeft, geen fris drinkwater heeft en niet kan transpireren. Het ontstaat dus vooral bij warm en vochtig weer of gewoon extreem hoge temperaturen. Donkeren paarden nemen meer warmte op en zijn dus in het nadeel. Ook in een stal (containers bijvoorbeeld) kan de temperatuur flink oplopen.


Verschijnselen:

Paarden die last hebben van de hitte zijn sloom en kunnen zelfs gaan liggen en nergens meer op reageren. De slijmvliezen zijn rood of juist erg wit. De normale lichaamstemperatuur van een paard ligt tussen de 37,4 en 38,0 graden. We spreken van oververhitting als de temperatuur boven de 39,0 graden ligt. Soms kan de temperatuur oplopen tot 41,0 graden Celsius.


Behandeling:

Het paard moet onmiddellijk in de schaduw gezet worden en afgespoten worden met lauw tot fris water. Het water mag niet te koud worden, omdat dan de bloedvaten te dicht gaan zitten. De bloedvaten moeten open blijven zodat de warmte van binnenuit naar de oppervlakte getransporteerd kan worden, alwaar het weg kan. Dekens moeten af, ook vliegendekens, want die verhinderen dat er lucht over het lichaam kan waaien. Het paard moet fris, maar niet te koud, water aangeboden krijgen. Hierdoor koelt het lichaam binnenin af. Het paard moet weinig voer krijgen, want verbranding van voer levert warmte op. Bij ernstige oververhitting moet een dierenarts ingeschakeld worden. Die kan de vochtbalans en bloedwaarden beoordelen en behandelen.


Preventie:

Zorg altijd voor voldoende schaduw in de wei en voor voldoende ventilatie in de stal. Zet zwarte paarden niet met een (vliegen)deken op in de wei als het behoorlijk warm is.

Geplaatst op 20 augustus 2009 door Hanna Doze

Nieuws

Terug naar de nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief? Vul hier uw gegevens in:
* Naam:
* E-mail adres:
Ontwerp door ISQ