Diergeneeskundig Centrum
Algemene informatiePeriodieke ControleNieuwsDierenartsLinksContact
Algemeen onderzoek
Terug naar overzicht

Voedingstoestand

Het is belangrijk om de voedingstoestand van een paard in de gaten te houden. Een paard dat te dik is heeft een grotere belasting van zijn gewrichten, pezen en banden, waardoor vervroegde slijtage op kan treden. Een te mager paard krijgt problemen met de uitoefening van de sport en kan in een negatieve energiebalans terecht komen wat schadelijk is voor het gehele lichaam. Tijdens het onderzoek wordt de voedingstoestand beoordeeld en bij afwijkingen wordt een behandelplan opgesteld.

Ogen

De ogen worden gecontroleerd op ontstekingen en beschadigingen. Tevens worden de contouren van het oog en de omliggende weefsels inclusief het derde ooglid gecontroleerd op afwijkingen. Op deze manier kunnen o.a. ontstekingen, tumoren, maanblindheid, leveraandoeningen en ziektes als Cushing opgespoord worden.

Voorhoofdsholtes

De voorhoofdsholtes worden onderzocht om o.a. chronische ontstekingen, schimmelinfecties, tumoren of kiesproblemen op te sporen.

Hart

Het hart wordt met de fonendoscoop onderzocht op slagfrequentie, ritmestoornissen en bijgeluiden. De grotere bloedvaten worden gecontroleerd op doorstroming en bloeddruk. Dit onderzoek is van belang om aandoeningen op te sporen en om een normaalwaarde vast te leggen voor het geval er wl een keer iets aan de hand is.

Longen

Bij het onderzoek van de longen wordt er o.a. gekeken naar het type van de ademhaling. In combinatie met fonendoscopisch onderzoek van longen en luchtpijp kan vastgesteld worden of het paard dampig is. Hoestgevoeligheid wordt ook getest, want een paard hoort niet te hoesten! Bij afwijkingen kan advies gegeven worden over huisvesting, voeding en een eventuele behandeling. Het in kaart brengen van de longgeluiden bij een gezond ogend paard is van grote betekenis voor het geval het paard wl iets aan de luchtwegen krijgt. De dierenarts kan op deze manier uitgaan van de normaalwaarde, waardoor onnodig medicijngebruik vermeden kan worden.

Huid, beharing en hoornige structuren

De huid en vacht worden bekeken op voorkomen van schilfering, mok en kale plekken. De hoeven worden beoordeeld op voorkomen van scheuren en stand. Indien er afwijkingen zijn kan een behandelplan ingesteld worden of doorverwezen worden naar een hoefsmid.

Slijmvliezen

Slijmvliezen van mond en ogen worden zorgvuldig bekeken op kleurafwijkingen en wondjes. Kleur afwijkingen kunnen wijzen op leverproblemen, slijmvliesdefecten in de mond kunnen wijzen op rijtechnische problemen.

Lymfeknopen

Tussen de kaaktakken, hoog in de hals, op de boegen en in de flank worden de lymfeknopen onderzocht op grootte. Hierbij worden ook eventuele fistelopeningen van de kiezen, afwijkingen aan de speekselklieren en melanomen bij schimmels opgespoord.

foto1
Ontwerp door ISQ